China neemt telefoon niet meer op na incident met ballon

De Amerikanen hebben tevergeefs geprobeerd China te bellen, maar de Defensieminister in Beijing neemt sinds het neerschieten van de Chinese ‘spionageballon’ de telefoon niet meer op. De Amerikaanse minister van Defensie ‘blijft het toch proberen’, zegt een woordvoerder van het Pentagon.

Een woordvoerder van het Pentagon zegt tegen The New York Times dat China niet heeft gereageerd op een verzoek voor een telefoongesprek tussen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Chinese collega Wei Fenghe.

‘Bijzonder belangrijk’

Dat gebeurde nadat de Amerikaanse luchtmacht afgelopen weekend de Chinese ‘spionageballon’ die al dagen boven de Verenigde Staten zweefde uit de lucht schoot. China noemde dat een ‘overduidelijke overreactie‘ en klaagde erover dat zij niet op de hoogte waren gesteld.

De woordvoerder van het Pentagon, Patrick Ryder, zei dat de Amerikanen meteen na het neerschieten contact hebben gezocht. “Helaas heeft de Volksrepubliek China ons verzoek afgewezen”, vertelde Ryder.

De woordvoerder noemt het ‘bijzonder belangrijk’ dat de legers van de twee landen ‘op dit soort momenten’ contact met elkaar hebben. “Wij geloven in het belang van open communicatie”, stelt het Pentagon, dat probeert Beijing te blijven bereiken.

Niet voor het eerst

De Chinese ballon ter grootte van drie bussen werd boven de Atlantische Oceaan uit de lucht geschoten. Volgens China ging het om een afgedreven weerballon.

De Amerikaanse krant schrijft dat het niet voor het eerst is dat China een telefoontje van het Pentagon niet opneemt. In mei 2021 vertelden anonieme bronnen aan The New York Times ook dat er door spanningen geen contact mogelijk was.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes