Britse premier na ontmoeting Zelenski: Oekraïne moet zegevieren

LONDEN (ANP) – De Britse regering wil dit jaar een beslissende militaire overwinning zien op het slagveld in Oekraïne. Premier Rishi Sunak zei na een gesprek met de president Volodimir Zelenski dat zijn land Oekraïne zal blijven steunen om dat doel te halen, melden Britse media.

Zelenski sprak Sunak in Londen gekleed in groen uniform. Later woensdag ontmoet hij koning Charles en ook houdt hij een toespraak in het parlement. Het is pas zijn tweede buitenlandse reis sinds het begin van de oorlog bijna een jaar geleden.

“Het Verenigd Koninkrijk was een van de eersten die Oekraïne te hulp schoot”, zei Zelenski op sociale media. Hij voegde daarna toe dat hij het Britse volk “persoonlijk wilde bedanken”.

Trainingsprogramma uitgebreid

De Britse regering kondigde aan training aan te gaan bieden aan Oekraïense straaljagerpiloten en mariniers. De uitbreiding van het trainingsprogramma duidt op een verschuiving, nadat Londen eerder had gezegd dat het “niet praktisch” was om vliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

“De agressie van Vladimir Poetin mag op geen enkele manier als succesvol worden gezien en daarom hebben we onze militaire steun aan Oekraïne versneld en uitgebreid”, zei Sunak. Zijn regering kondigde ook nieuwe sancties aan tegen organisaties waarop het Russische leger leunt.

Zelenski bracht in december een bezoek aan de Verenigde Staten. De Oekraïense president brengt naar verluidt donderdag een bezoek aan Brussel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes