Biden door Republikeinen uitgejoeld tijdens jaarlijkse ‘toespraak vol overwinningen’

Joe Biden is vannacht tijdens zijn State of The Union, een jaarlijkse toespraak waarin de Amerikaanse president over de staat van zijn land praat, meerdere keren uitgejoeld. Door Republikeinen werd hij uitgemaakt voor leugenaar. ‘Het is toch een beetje alsof mensen tijdens de troonrede opstaan en tegen de koning beginnen te schreeuwen’, zegt correspondent Erik Mouthaan.

President Joe Biden gaf de belangrijke toespraak vannacht voor het eerst met achter zich een Republikein. De Kamervoorzitter van het Amerikaanse parlement zit traditiegetrouw namelijk achter de Amerikaanse president. Sinds begin vorige maand is dat de Republikein Kevin McCarthy.

Mompelende Kamervoorzitter

Deze McCarthy zorgde tijdens de toespraak voor een opmerkelijk moment, zegt correspondent Erik Mouthaan. Toen Biden zei dat “sommige Republikeinen de economie willen gijzelen”, schudde de Kamervoorzitter zijn hoofd. “Niet waar”, leek hij te mompelen. Terwijl de uitspraak van Biden feitelijk wél klopte. 

“Het is inmiddels traditie dat de president wordt uitgejoeld en hardop tot leugenaar wordt bestempeld”, zegt Mouthaan. Tijdens deze toespraak in het Amerikaanse congres gebeurde dat tot twee keer toe.

Drie jaar geleden, toen oud-president Donald Trump zijn speech gaf, verscheurde toenmalig Kamervoorzitter Nancy Pelosi zijn speech. Ook gaven de twee elkaar toen geen hand. “Nieuw is deze vijandigheid dus niet”, zegt Mouthaan.

Opvallend optimistisch

Biden was tijdens zijn toespraak verder opvallend optimistisch over de staat van de economie, zag de correspondent. De president prees de laagste werkloosheid in vijftig jaar en roemde bijvoorbeeld ook de medische hulp die zijn regering kwetsbaren biedt. De Amerikaanse president noemde zijn eigen wetsvoorstellen als redenen voor de overwinningen.

“De president probeerde zijn beleid te verkopen aan Amerikanen die pessimistisch zijn”, zegt Mouthaan. “Hij probeerde een optimistisch verhaal te houden.”

‘Klus samen klaren’

Ook zei Biden samen te willen werken met de Republikeinen om ‘de klus samen te klaren’, iets wat hard nodig is nu het Amerikaanse congres in handen is van die partij.

Dat hij door verschillende Republikeinen tijdens zijn speech werd uitgemaakt voor leugenaar laat wel zien hoe lastig de verhoudingen momenteel zijn, zegt Mouthaan, die de kritiek vergelijkt met geschreeuw tijdens de troonrede. “Al hebben wij natuurlijk een onafhankelijke koning en is Biden als Amerikaans staatshoofd lid van een partij.”

Weinig écht nieuws

De president kwam tijdens zijn jaarlijkse toespraak niet met veel nieuws. Ook over de afgelopen weekend neergeschoten Chinese ballon zei hij niets letterlijks, al merkte de president wel op dat ‘de VS zal handelen als een land als China onze soevereiniteit bedreigt’. Over Oekraïne zei Biden dat Amerika het belaagde land zal blijven steunen.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes