Lowlandsfans boos over servicekosten Ticketmaster: dit speelt er

Lowlands is uitverkocht, en de kaartjes die beschikbaar zijn in de doorverkoop kosten ruim 100 euro meer dan de oorspronkelijke ticketprijs van 300 euro. Niet alleen de doorverkoper verdient er flink op, ook Ticketmaster. Die kan twee keer servicekosten aftikken voor één ticket. Vijf vragen en antwoorden over wat er aan de hand is.

Wat is er aan de hand?

Fans van Lowlands, het populaire muziekfestival, zijn teleurgesteld. De kaartjes voor het festival waren afgelopen weekeinde al snel uitverkocht. Kaartjes kostten voor het eerst 300 euro, voor veel festivalgangers is dat een fors bedrag.

Je kunt nog wel kaartjes overnemen van mensen die van hun kaartje af willen, bijvoorbeeld omdat ze bij nader inzien niet kunnen. Dan mag je wel nog iets dieper in de buidel tasten: in de doorverkoop via Ticketmaster kosten de tickets geen 300 euro, maar 360 euro.

Daarbij wordt er ook nog eens 12 procent (43,20 euro in dit geval) aan servicekosten voor doorverkoop berekend. Als je meteen een kaartje had weten te bemachtigen, dan waren de servicekosten slechts 10 euro, en die servicekosten waren ook nog eens in de ticketprijs inbegrepen. Daardoor ben je ruim 400 euro kwijt voor een doorverkocht kaartje dat je anders 300 euro had gekost.

Hoe kunnen kaartjes zoveel duurder zijn?

Degene die zijn Lowlansdskaartje doorverkoopt, kan daar maximaal 20 procent meer voor vragen dan de oorspronkelijke verkoopprijs. In het geval van een ticket voor Lowlands betekent dat dus 60 euro extra. Daar komen zoals gezegd nog eens 12 procent servicekosten overheen. Die servicekosten zijn voor de koper.

Dat op een doorverkocht ticket een marge van maximaal 20 procent zit, heeft niet met een of andere wettelijke bepaling te maken, zegt woordvoerder Ellen Tolsma van Ticketmaster. Dat percentage heeft het bedrijf zichzelf opgelegd. Daarbij is wel gekeken naar wat andere sites berekenen als je daar een kaartje doorverkoopt, aldus Tolsma.

Waarom zijn de servicekosten van Ticketmaster zo hoog?

De hoogte van de servicekosten als je meteen een kaartje koopt via Ticketmaster (dus geen doorverkocht kaartje) worden bepaald door het evenement of de band waarvoor je een kaartje koopt, aldus Tolsma. Voor een Lowlandskaartje was het 10 procent van de ticketprijs, maar dat kan dus ook meer of minder zijn.

Met de servicekosten die Ticketmaster voor doorverkochte tickets rekent, betaalt het onder meer de beveiligingstechnologie van de kaartjes (zodat je weet dat als je via het bedrijf een ticket koopt, je ook echt naar binnenkomt bij een concert of een evenement omdat je geen nepkaartje hebt) en kosten voor personeel en kantoor.

Kan je op een andere manier aan doorverkocht kaartje komen?

Voorheen kon je gewoon je kaartjes doorverkopen via Ticketswap of via Marktplaats. Daar heeft Ticketmaster nu een stokje voor gestoken. Tickets van de kaartverkoper kun je alleen via Ticketmaster zelf weer van de hand doen. het bedrijf heeft daarvoor een ‘dynamisch ticket’ ontworpen, dat door een bewegende banner alleen goed zichtbaar is via de eigen app.

Screenshots werken dus niet meer en pdf’s van je ticket worden niet meer gemaakt.Je bent nu dus zeker dat je een echt kaartje van iemand anders koopt, aldus Ticketmaster. Maar goed, daar staan dus wel kosten tegenover.

De vraag is wel of je veel goedkoper uit was geweest via Ticketswap. Ook op die site mogen doorverkopers tot 20 procent meer vragen voor een ticket. Wel zijn de servicekosten ander verdeeld: 5 procent is voor de koper en 5 procent voor de verkoper. Dat is dus minder dan bij Ticketmaster.

Twee keer servicekosten, kun je dat omzeilen?

Ja. Je kunt via je account bij Ticketmaster ook je ticket doorsturen, naar een vriend bijvoorbeeld, aldus Tolsma. Die krijgt dan de barcode op zijn of haar telefoon, in zijn of haar account. Voor het doorsturen van de barcode rekent Ticketmaster geen kosten.

Het is dan aan jou of je je vriend of vriendin geld vraagt voor je kaartje, of dat cadeau doet.

In principe kun je je kaartje via deze doorsturenservice ook voor meer geld verkopen dan wat je ervoor hebt betaald. Dat kan dan ook aan een onbekende. Je kunt dan wel via Ticketmaster je kaartje ‘doorsturen’ aan die persoon. Dat jij daarvoor dan meer geld ontvangt, dan gaat dan buiten Ticketmaster om.

“Wij adviseren dan niet te doen, maar het is voor ons niet te controleren”, geeft Tolsma toe.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes