Zo blijven Oekraïners warm in hun kapotgeschoten huizen

Jassen die kunnen dienen als slaapzak en tentjes met ingebouwd matras. In Oekraïne worden momenteel Sheltersuits en -bags uitgedeeld zodat mensen die bijna geen beschutting meer hebben de winterkou kunnen overleven.

De Sheltersuit en Shelterbag zijn ontworpen de Nederlandse Bas Timmers. Hij ontwierp de slaapzakjassen in eerste instantie zodat daklozen die op straat slapen toch warm kunnen blijven in de winter. “De jassen zijn gemaakt van slaapzakken en tentdoek”, vertelt Timmers tegen Editie NL. “Ook het tentje met ingebouwd matrasje beschermt je goed tegen de regen en de kou.”

En die kou is er zeker in Oekraïne vertelt een medewerker van Timmer. “De huizen zijn kapotgeschoten maar mensen willen er toch blijven wonen. De wind giert letterlijk door het huis. Het is daar heel moeilijk om aan brandhout te komen dus een Sheltersuit kan echt een beetje hulp bieden.”

In samenwerking met Cordaid worden deze twee producten nu uitgedeeld in Oekraïne. Paul Borsboom is momenteel daar om ze te verstrekken. “We hebben ze tot nu toe in het gebied tussen Cherson en Mykolaev uitgedeeld”, zegt Borsboom tegen Editie NL. “Vanwege de onveiligheid konden we nog niet verder komen.”

Met lokale hulporganisaties wordt gekeken wie er een Sheltersuit of Shelterbag kan gebruiken. “Er komen hele positieven reacties op. Mensen leven vaak in kapotgeschoten huizen. Soms hebben ze al een kacheltje gekregen maar op deze manier kunnen ze ook warm blijven.”

Vrieskou

Want dat is met de winterse kou in Oekraïne hard nodig. “Ik heb huizen gezien met deuren die van een soort deken waren gemaakt.” Dan is de sneeuw en vrieskou moeilijk buiten te houden. “Mensen hebben er ook geen water en gas, het zijn echt onmenselijke situaties daar.”

Cordaid en The Sheltersuit Foundation zijn samen een actie gestart om donaties op te halen om meer Sheltersuits en -bags uit te kunnen delen. Ja kan ook je oude slaapzak doneren. 

Inmiddels is komen er ook aanvragen binnen om Sheltersuits uit te delen in Turkije voor de slachtoffers van de aardbeving. Timmers is nu aan het kijken hoe ze dat kunnen realiseren. 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes