Streekvervoer staakt in het hele land, minder treinen en bussen

Deze hele werkweek leggen duizenden werknemers van het streekvervoer het werk neer, wat grote impact kan hebben op de regionale bus- en treinverbindingen door het hele land. De staking zal duren tot en met vrijdag, zo kondigen de vakbonden aan.

De staking wordt gehouden, omdat de cao-onderhandelingen opnieuw zijn stukgelopen. De vakbond wil een loonsverhoging van 10 procent met nog eens 4 procent volgend jaar, maar de werkgevers blijven steken op 8 procent verhoging dit jaar en nog eens 3 procent volgend jaar.

Dit is volgens de streekvervoerders niet genoeg. Het personeel van onder andere Arriva, Qbuzz en Keolis wil een hoger loon en eist dat er ook maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen. 

Meeste impact voel je hier

Volgens vakbond FNV zal de staking vooral in de regio Dordrecht, de Achterhoek en Limburg te voelen zijn. Daar zijn vervoerders Keolis en Arriva voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het treinverkeer.

Keolis heeft ook buslijnen. Qbuzz heeft in Groningen en Drenthe buslijnen, opereert in Utrecht met bussen en trams en verzorgt een treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen. In die regio’s heeft de FNV naar eigen zeggen veel actieve leden die meedoen met de staking.

Stadsvervoer en NS-treinen

De cao’s waarvoor de staking geldt zijn goed voor meer dan 14.000 personeelsleden die te maken hebben met het regionaal ov. Het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de NS-treinen blijven wel gewoon rijden. De werknemers van deze vervoerders hebben een eigen cao. 

Dit is niet de eerste keer in korte tijd dat er een staking plaatsvindt door het streekvervoer. Vorige maand zorgde een andere landelijke staking van twee dagen al voor een grote ontregeling van bussen en treinen.

De vervoersbedrijven stelden dat ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio’s. Volgens vakbond FNV was de werkelijke impact veel groter. “Wij denken dat er eigenlijk 70 procent niet reed”, zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

‘De grens is echt bereikt’

De bonden zijn zich ervan bewust dat ze de reiziger duperen met hun actie. “Dat is heel zuur. Ook buschauffeurs doen niets liever dan mensen van A naar B vervoeren. Maar de grens is echt bereikt”, verklaart Van der Gaag.

Vakbond CNV spreekt van een ‘noodsignaal’. De roosters zouden veel te krap zijn. Veel chauffeurs vallen daardoor ziek uit, met als gevolg dat anderen de gaten moeten vullen en dat de werkdruk nog verder oploopt.

Eerdere loonsverhoging vervallen

De vraag is nu of de staking ook de gewenste resultaten levert. De werkgeversorganisatie vereniging werkgevers openbaar vervoer (WVWO) heeft namelijk al aangegeven de staking onnodig te vinden.

De WVWO kwam eerder met het voorstel van 8 procent loonsverhoging, maar gaf ook aan dit bod te laten vervallen als de bonden er niet op tijd op in zouden gaan. Het bod is inmiddels vervallen, maar voorzitter Fred Kagie geeft wel aan weer met de bonden te willen praten.

Toekomstige stakingen

Volgens hem is het dan nog maar de vraag of het eerdere loonbod van de werkgevers van 8 procent in 2023 opnieuw op tafel komt, maar de vakbonden zijn ook stellig en sluiten toekomstige stakingen niet uit.

CNV: “De reizigers hebben er natuurlijk veel last van en dat willen we liever niet. Maar als er geen teken van de werkgevers komt, gaan we vrijdag weer plannen.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes