Sleurhut achter Smart? Niet zo slim: ‘Je rijdt je auto kapot’

Veel caravanliefhebbers gaan goed voorbereid op pad: extra spiegels voor goed zicht, de juiste stekkers aangesloten zodat de remlichten het doen en een slot op de dissel voor de veiligheid. Maar er zijn ook mensen die het anders aanpakken. Zo trof de verkeerspolitie Den Haag een caravan aan die door een Smart werd voortgetrokken. De bestuurder kwam niet ver.

Dat je niet aan elke trekhaak een caravan kunt hangen weet de bestuurder van deze Smart inmiddels wel. Hij reed met 60 kilometer per uur over de snelweg A4. De trage snelheid viel op en daarom werd de bestuurder door de verkeerspolitie aan de kant gezet. ” Nadat we de combinatie naar een veilige plek hadden gedirigeerd, konden we de bestuurder vertellen dat de trekhaak op deze Smart niet bedoeld is voor een caravan. Deze is alleen bedoeld voor een fietsenrek of iets dergelijks”, schrijven de agenten op Twitter.”

“Daarnaast had de bestuurder de losbreekreminrichting niet aangesloten en had de caravan een gladde band. De bestuurder heeft de caravan moeten afkoppelen en zal eerst de defecten moeten verhelpen en een geschikte auto.”

Een wat meer geschikte auto is er volgens Nick Schellens van caravanbedrijf Caravan Extra eentje uit het middensegment. “Een smart lijkt me geen goed idee”, zegt hij tegen Editie NL. “Als iemand bij ons in de showroom komt dan vragen we altijd wat het trekkende voertuig is.”

1300 kilo

Het komt weleens voor dat iemand met een te kleine auto komt. “Er zijn gelukkig wel veel auto’s die geschikt zijn voor caravans. Vanaf het middensegment kunnen ze al snel 1300 kilo trekken. “

Dat een auto een trekhaak heeft wil niet zeggen dat hij ook 1300 kilo kan trekken. “Meestal zit er wel een markering op de trekhaak. Maar sommigen zijn echt voor een fietsenrek bedoeld. Als je daar een caravan aan hangt dan rolt je auto wel maar je rijdt hem kapot.” Zo gaat je koppeling en je versnellingsbak snel kapot. “En als je goed moet remmen dan gaat je caravan met de auto aan de haal.”

De ANWB test elk jaar welke auto de beste trekauto is. Afgelopen jaar was dat de Hyundai IONIQ 5 77kW AWD.  Vanavond zie je meer hierover in Editie NL.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes