Kouderecords gebroken en vorstbevingen in de VS

In het noordoosten van de Verenigde Staten zijn dit weekend alom kouderecords gebroken. Op Mount Washington, in de staat New Hampshire, werd zaterdagochtend een temperatuur gemeten van -43 graden. In combinatie met windstoten van 177 kilometer per uur leidde dat tot een gevoelstemperatuur van -78, de laagste ooit gemeten.

De bijna 2000 meter hoge berg staat bekend om zijn extreme weer, maar ook in lager gelegen gebieden werd het vreselijk koud. In Boston daalde de temperatuur tot -23, volgens de National Weather Service (NWS) de laagste temperatuur die sinds 1957 in de stad is vastgesteld. De gevoelstemperatuur lag onder de -34. In New York daalde het kwik tot -16.

Uit de staat Maine kreeg de NWS meldingen van zogeheten vorstbevingen, die ontstaan als water in de grond bevriest en het gesteente doet scheuren. Dat leidt tot een diep gerommel en soms zelfs schokken als bij een aardbeving.

De NWS waarschuwt dat de kou ook zondag nog aanhoudt. Daarna lopen de temperaturen snel op, tot een graad of 6 op maandag.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes