Hoe kun je een relatie met een narcist het beste beëindigen?

Een relatie met een narcist beëindigen is een schoolboekvoorbeeld van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Een narcist zal zich er namelijk niet zo makkelijk bij neerleggen dat je zonder hem of haar verder wilt. Dus hoe kun je een relatie met een narcistische partner dan het beste beëindigen?

Disclaimer: dit artikel richt zich op personen die geen kinderen hebben met hun narcistische partner. Een relatie met een narcistische partner beëindigen behoeft meer uitleg wanneer er kinderen in het spel zijn. Hierover zullen we binnenkort een ander artikel delen. 

Quick and dirty

De beste manier om een persoon met een narcistische persoonlijkheid uit je leven te verbannen, is door de quick and dirty-route te bewandelen, zoals narcismecoach Lot Anne Mulder het noemt. “De quick and dirty-manier is vooral gericht op geen contact”, legt ze uit. “Je bent verslaafd aan de narcist. Als je verslaafd bent aan alcohol zou je ook niet naast de Gall & Gall gaan wonen, je wilt je verslaving dan uit de weg gaan.”

Als je een relatie met een narcist beëindigt, is het belangrijk dat je op geen enkele manier nog contact met je ex zult hebben. “Een narcist weet namelijk wat jouw achilleshiel is”, stelt Mulder. “Die persoon weet precies wat jij wilt en zal dat ook gebruiken om jou terug te winnen. Heb dus echt geen contact meer. Dat maakt het voor veel mannen en vrouwen ook zo ‘dirty’. Ze vinden het namelijk heel moeilijk om geen contact meer te hebben met hun ex, om ook niet meer te Whatsappen of zelfs te mailen.”

x

Is contact wel nodig? Bijvoorbeeld omdat jullie samen een huis hebben die verkocht moet worden? Dan raadt Mulder aan om een advocaat in de arm te nemen en al het contact via diegene te laten lopen en verder om zo snel mogelijk (en met de botte bijl) alle stappen te doorlopen. “Het is echt de dirty-route”, benadrukt ze. “Kom je je ex dan tegen op straat? Doe dan je oordopjes in en loop weg, zeg dat je een afspraak hebt. Het voelt wellicht heel dirty om helemaal geen contact meer te hebben, maar het is nodig.”

Manipulatie na de relatie

Het is heel belangrijk dat je echt geen contact meer hebt met je narcistische ex. Behoud je het contact wel? Dan zal een narcist je opnieuw proberen te manipuleren, in de gaten blijven houden en – wanneer het uitkomt – af en toe weer proberen je voor zich te winnen. “Diegene heeft jou jarenlang geobserveerd en weet wat jouw grootste droom is”, waarschuwt Mulder. Een narcistische ex zal dan weer aan love bombing gaan doen: die misleidende liefdesbom waarmee diegene jouw hart in het begin al stal. Deze ‘oude versie’ wordt weer eventjes afgestoft. Opeens begijpt en ziet deze persoon alles weer en kan iemand alles zijn wat jij nodig hebt. “Misschien wil jij wel het allerliefst een happy family, met twee kindjes en twee ouders. Je ex kan dan bijvoorbeeld foto’s sturen van een fijne vakantie met kinderen. Om jou te laten herinneren dat je via je ex, je droom weer kan verwezenlijken.”

Love boming is een manipulatietechniek waarmee narcisten hun ex proberen terug te winnen, maar Mulder waarschuwt dat sommige narcisten ook fysieke dreigementen kunnen maken. “Ze dreigen dan bijvoorbeeld dat ze jou of zichzelf wat gaan aandoen, of ze spelen je kinderen tegen je uit. Verwacht dat een narcist alles uit de kast zal trekken om jou terug te winnen. Daarom adviseer ik altijd de quick and dirty-manier.”

Een plan

Om te zorgen dat jij het contact tussen jezelf en je narcistische ex echt verbroken houdt (of in combinatie met kinderen het maximale minimum), raadt Mulder je aan om een plan te maken. “Weet wat je wilt”, stelt ze. En wees voorbereid. “Als je ex geen (of nauwelijks) contact meer met je kan opnemen, zal diegene waarschijnlijk je familie of vrienden opzoeken. Wees daarop voorbereid en heb een einddoel voor ogen. Geef jezelf bijvoorbeeld drie maanden de tijd om met je afkickverschijnselen om te gaan. Zie het zoals een alcoholist die van alcohol moet afkicken, en neem het ook echt net zo serieus.”

Beeld: iStock 

Het bericht Hoe kun je een relatie met een narcist het beste beëindigen? verscheen eerst op Marie Claire.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes