Eerst subsidie, nu boete: varkenshouder is klaar met innoveren

‘De kits’ krijgt varkensboer Erwin van der Wielen uit het Brabantse Vinkel ervan. Voor zijn innovatieve plan om de ammoniakuitstoot in zijn varkensstal bij de bron aan te pakken, kreeg hij 6 jaar geleden ruim €160.000 euro subsidie. Met ronde voerbakken, grotendeels dichte vloeren, verwarmde overkappingen en iedere dag de mest weghalen om die tot biogas te vergisten, moest het de ‘varkensstal van de toekomst’ worden. Iedereen kwam kijken. De buren, de provincie en andere varkensboeren op zoek naar nieuwe stalsystemen met bewezen effect. Zijn emissuitstootreductiemaatregelen bewezen moeten zijn. Zo niet, dan haalt de Raad van State er een streep door.

Ook bij de stal van Van der Wielen bleek de innovatieve bronaanpak niet genoeg. Dankzij alle maatregelen nam de ammoniakuitstoot weliswaar met zo’n 70 à 80 procent af, maar de provincie Noord-Brabant eiste 85% afname. Er moest toch ook nog een luchtwasser komen. Van der Wielen ging overstag, maar besloot zijn stallen leeg te laten staan en daarom de luchtwasser niet aan te sluiten. Totdat een bevriende varkenshouder noodopvang nodig had voor zijn biggen. Precies tijdens de 5 weken dat de biggen bij Van der Wielen logeerden, kreeg hij controle. Pats, €20.000 boete. Dom misschien, maar ook begrijpelijk.

Gefrustreerd vecht Van der Wielen de boete aan, met een beroep op de voorgeschiedenis. “Als je wilt dat er een nieuwe stal komt met bronaanpak, zul je ook mensen ruimte moeten geven om iets te doen. Dat gebeurt niet. Wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt drie keer zo hard teruggeduwd,” zegt hij in De Stentor. De varkenshouder is de lust in innoveren vergaan. “De perfecte stal bestaat niet, anders was’ie er al wel geweest.”

De Stentor – Varkensboer krijgt eerst beloning en nu boete voor zijn ?stal van de toekomst?

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes