Bekijk beelden van de zware aardbeving in Turkije, die honderden mensen het leven heeft gekost en tot in Libanon werd gevoeld

De zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije heeft volgens president Recep Tayyip Erdogan aan zeker 912 mensen het leven gekost. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5.400.

Erdogan omschrijft de beving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, als de grootste ramp sinds 1939.

Over de grens in Syrië heeft de aardbeving aan zeker 237 mensen het leven gekost. De autoriteiten spreken van meer dan zeshonderd gewonden.

Epicentrum in Zuid-Turkije

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich op zo’n 16 kilometer van de Turkse stad Gaziantep, volgens de United States Geological Survey.

Volgens de gouverneur van de provincie Gazantep werd de aardbeving “sterk gevoeld” in de regio, zo schrijft hij op Twitter. Amper elf minuten na de aardbeving volgde een naschok van 6,7 op de schaal van Richter.

Video’s en foto’s van de ramp verschijnen momenteel online.

“Slechts drie aardbevingen met een magnitude van 6 of groter hebben sinds 1970 plaatsgevonden binnen een straal van 250 kilometer van de aardbeving van 6 februari”, schrijft de USGS.  

De Turkse president Tayyip Erdoğan schrijft in een steunbetuiging op Twitter dat alle “relevante eenheden” zijn uitgezonden om mensen te helpen die vastzitten onder het puin.

Vanwege de aardbeving kwam de Italiaanse civiele beschermingsdienst met een Tsunami-alert. Het land waarschuwt burgers weg te blijven van gebieden aan de kust.

De haven van de Turkse stad Iskenderun is maandag beschadigd geraakt bij de aardbeving. Voorlopig blijft die dan ook dicht, melden Turkse autoriteiten. Andere havens in het land kunnen wel openblijven.

Europese landen schieten te hulp

Verscheidene Europese landen zeggen hulp toe voor de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat Duitsland “natuurlijk” hulp stuurt en zegt “te rouwen met de nabestaanden”.

Ook Frankrijk staat klaar om noodhulp te bieden, zegt president Emmanuel Macron, die spreekt van “verschrikkelijke beelden” uit Turkije en Syrië.

De Zweedse premier Ulf Kristersson brengt op Twitter zijn condoleances over aan de Turkse president Erdogan. Ook zegt hij dat Zweden klaarstaat om steun te leveren. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zegt “onmiddellijk” hulp te bieden aan de getroffen gebieden.

Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel brengt zijn condoleances over en zegt dat “de EU volledig solidair is”.

Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije.

LEES OOK: Deze 8 superrampen kunnen minstens 10% van de mensheid uitroeien

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes