Waarom de nieuwe Europese sancties tegen Russische diesel en ander olieproducten niet erg effectief zijn, volgens een analist

De nieuwe sancties tegen Rusland van de Europese Unie kunnen de inkomsten van Moskou raken, maar het is niet waarschijnlijk dat de olieproductie van dat land echt wordt beperkt. Dit zegt Matt Smith, olie-analist bij Kpler.

Vanaf zondag verbiedt de EU de import uit Rusland van geraffineerde olieproducten, zoals diesel, en stelt zij een nieuw prijsplafond in. Dit komt bovenop het embargo op de import van Russische ruwe olie over zee, dat sinds december geldt.

Nu de nieuwe sancties een feit zijn kan er volgens Smith één van de volgende twee dingen gebeuren: Russische diesel zal in Afrika worden geconsumeerd of de export van diesel uit Afrika naar de EU zal stijgen, wat een teken kan zijn dat de Russische diesel de sancties weet te omzeilen.

Nu al ziet Kepler dat er meer diesel naar Afrika vloeit, waarbij landen als Senegal, Marokko, Tunesië en Libië meer importeren.

Smith tekent daarbij aan dat het moeilijk is om te zien of deze landen de diesel weer exporteren, omdat de oorsprong kan worden verhuld door de brandstof te mengen met bestaande voorraden. Hij verwacht dat de nieuwe sancties een vergelijkbaar effect hebben als de sancties op Russische ruwe olie, namelijk dat het Russische handelsvolume niet echt inzakt omdat de export wordt verlegd van Europa naar andere landen.

Alles wat we het afgelopen jaar hebben gezien zegt ons dat we niet moeten denken dat de Russen geen oplossing tegen de sancties hebben uitgedacht,” zegt Smith.

Ondertussen wordt er ook een prijsplafond ingesteld op Russische brandstoffen. Net als bij het prijsplafond voor ruwe olie willen de EU en de landen van de G7 dat andere landen niet meer betalen dan het prijsplafond als zij gebruik willen maken van verzekeringen en scheepvaartdiensten.

Maar Smith verwacht het nieuwe prijsplafond een hypothetisch barrière is, omdat het waarschijnlijk te hoog is om impact te hebben. Er zijn ook teveel verschillende producten met verschillende prijzen, waardoor het plafond moeilijk is toe te passen.

Naast diesel produceert Rusland ook nog andere raffinage producten, zoals vliegtuigbrandstof, die elke hun eigen prijsplafond zouden moeten hebben.

Smith voorziet ook dat afnemers van Russische brandstoffen, afgezien van het prijsplafond, waarschijnlijk kortingen kunnen bedingen als de sancties zijn ingevoerd.

Kortingen op olieprijzen hebben Rusland in staat gesteld om haar export via de zee sinds de sancties in december op peil te houden. Hoewel de opbrengsten van energieproducten voor Moskou dus zijn gedaald, zijn de Russische productie en export niet dramatisch gedaald, zegt Smith.

“Er zijn landen, zoals India, die Russische ruwe olie met een aanzienlijke korting kunnen kopen, en dat doen ze dan ook,” zegt hij. “We zagen dat een aantal EU landen het afgelopen jaar ruwe olie en diesel van Rusland afnamen vanwege de gunstige prijzen in plaats van strikt de sancties na te leven. Het prijsniveau bepaalt in sterke mate de energie-import uit Rusland.”

LEES OOK: Dit zijn de 20 minst democratische landen ter wereld: Rusland zit er niet bij, maar Poetin doet wel z’n best

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes