Oekraïne belooft: nieuwe raketten niet voor aanval op Rusland

KIEV (ANP/RTR/AFP) – Oekraïne zal de nieuwe door de Verenigde Staten toegezegde langeafstandswapens niet gebruiken om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. Minister van Defensie Oleksii Reznikov verzekerde zondag dat het leger alleen Russische eenheden in bezet Oekraïens gebied zal bestoken. Volgens hem wordt die belofte altijd gedaan tegenover buitenlandse partners die wapens leveren.

De Amerikaanse regering bevestigde vrijdag dat Oekraïne de beschikking krijgt over raketten met een groter bereik. De Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB) kunnen doelen tot op 150 kilometer raken, bijna twee keer het bereik van de eerder geleverde Himars-raketten.

Reznikov zei vorige week een nieuw Russisch offensief te verwachten rond 24 februari, de datum waarop Rusland Oekraïne vorig jaar binnenviel. Volgens hem hebben de Russische strijdkrachten inmiddels een half miljoen soldaten gemobiliseerd.

Tanks en gevechtsvliegtuigen

Maar de troepen van Moskou zijn vanuit militair oogpunt niet klaar voor de strijd, zei de minister zondag. Hij voegde daaraan toe dat ook Kiev reservetroepen achter de hand heeft om een eventueel offensief tegen te houden. Hij erkende dat niet al het nieuwe militaire materieel dat westerse landen hebben toegezegd tegen eind februari is aangekomen in Oekraïne. Oekraïners worden momenteel getraind in het gebruik van onder meer Duitse Leopard-tanks en Britse Challenger-tanks.

De defensieminister dringt er al langer op aan dat westerse bondgenoten gevechtsvliegtuigen gaan leveren, maar onder meer Washington en Berlijn hebben dat afgewezen. Die westerse terughoudendheid “zal meer levens kosten”, aldus Reznikov.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes