Maduro ziet oplossing voor problemen in restverdediging Ajax: ‘Die zou ik daar altijd opstellen’

John Heitinga maakt dit seizoen af als trainer van Ajax, zo werd afgelopen week bekend. De Amsterdammers zijn nog op drie fronten actief en zo is er nog genoeg om voor te spelen. De 39-jarige Heitinga gaf al aan dat er wel flink gewerkt moet worden aan de restverdediging. Daarom is het opvallend te noemen dat Ajax in de transferperiode geen verdedigende versterkingen heeft aangetrokken. In gesprek met NOS gaat Hedwiges Maduro dieper in op het probleem van restverdediging bij Ajax.

‘Het begint met het opstellen van een middenvelder die als een controleur kan denken’, begint Maduro. Als voetballer vulde hij deze rol regelmatig in. De laatste tijd vormen Davy Klaassen, Steven Berghuis en Kenneth Taylor vaak het middenveld, met Taylor als controleur. ‘Daarin is het gedrag van Taylor heel belangrijk. Die moet continu denken: waar kan ik het beste staan als we de bal verliezen? Tijdens het aanvallen ben je al bezig met verdedigen. Dat is een denkwijze die je bezit of niet. Ik vind Taylor daar heel zwak in. Die moet echt werken aan zijn omschakeling. Je mist een type Edson Álvarez, dus die zou ik altijd daar opstellen.’

Ajax in de problemen

Door het ontbreken van zo’n controleur komt Ajax dit seizoen vaak in de situatie dat bij balverlies grote afstanden met het hele team overbrugd moeten worden. Daardoor worden niet alleen grote ruimtes weggegeven, maar het kost vooral veel energie. ‘Die pijn ga je wel een keer voelen. Liever stop je de energie in het aanvallen’, zei Heitinga al eerder.

Maduro zag het tegen Excelsior ook regelmatig misgaan. ‘Tegen Excelsior waren er soms wel acht spelers die alleen maar aanvallend dachten. Acht! Alleen Álvarez en Jurriën Timber waren ingesteld op eventueel balverlies van bijvoorbeeld Klaassen. Dat kan niet. Kijk maar naar de rest van de competities. Elke topclub heeft een type Álvarez op het middenveld. Waarom? Niet alleen voor de defensieve organisatie, maar vooral om te zorgen dat het team kan blijven aanvallen.’

Volgens Maduro doet Ajax er dus goed aan om Álvarez op het middenveld op te stellen, maar wie moet er dan op zijn plek centraal achterin spelen? ‘Dat was in eerste instantie natuurlijk een probleem van de technische leiding van Ajax, niet van Heitinga. Ajax zit dun in de centrale verdedigers, dus ik had verwacht dat ze daarvoor deze winter de markt op zouden gaan. Maar goed, dat is niet gelukt. Calvin Bassey heeft er veel gespeeld dit seizoen, dus dat is een optie.’

Communicatie tussen spelers

Communicatie speelt volgens Maduro ook een belangrijke rol in de restverdediging. ‘Onderschat de communicatie niet bij de restverdediging. Dat is nu met Jorge Sánchez, Rulli, Bassey en Álvarez wel echt anders dan vorig seizoen. Ik vind het daarom logisch dat hij nu Owen Wijndal opstelt. In je eigen taal is het sneller schakelen onderling en met de jongens op het middenveld.’

Een andere manier om de restverdediging op orde te krijgen, is door met alle spelers achter de bal te staan en vanuit daaruit druk zetten. ‘Maar daar hoeven we het niet over te hebben, want dat zal Ajax nooit doen. Dat zit niet in het DNA.’

Denk jij dat Ajax weet te winnen van Cambuur? Zet nu in en krijg 1,22 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes