Beveiliging op NS-station Maarheeze om ‘voortdurende overlast’ asielzoekers

De NS stelt vanaf maandag beveiliging in op het treinstation van Maarheeze vanwege ‘voortdurende overlast’ door asielzoekers. Beveiligers zullen alle treinreizigers controleren op een geldig kaartje voordat ze het station binnengaan.

Volgens de NS is de maatregel nodig omdat bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel al langere tijd voor overlast zorgen. Dat zegt het vervoersbedrijf tegen Omroep Brabant.

Geen vervoersbewijs

NS-medewerkers worden bij controles van vervoersbewijzen geregeld ‘intimiderend of agressief’ bejegend door zwartrijders, zegt een woordvoerder. “Sommigen bewoners van het azc proberen zonder geldig vervoersbewijs via station Maarheeze te reizen.”

Er is al eerder geprobeerd de problemen te beteugelen, onder meer door een ‘intensieve samenwerking’ tussen de gemeente, de politie en de NS. Daarbij werden ook beveiligers met honden ingezet. Ook de inzet van camera’s en extra veiligheidspersoneel kon geen einde maken aan de overlast. Daarom is nu besloten alle reizigers te controleren voordat zij het station binnengaan. Zo kunnen de overlastgevers de trein niet in zonder kaartje.

Veiligelanders

Asielzoekers uit het azc in Budel zorgen al langer voor overlast. In januari vorig jaar stelde de gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt, preventief fouilleren in na een serie steekpartijen in en rond het centrum. De gemeente is van plan het azc per 1 juli 2024 te sluiten, wanneer de vergunning afloopt.

De overlast zou vooral komen van ‘veiligelanders’. Dit zijn asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko, Algerije, Egypte, Libië en Tunesië. Zij hebben geen uitzicht op een verblijfsvergunning in Nederland, maar verblijven wel in Nederland zolang de procedure loopt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Nederland Nieuws - WordPress Theme by WPEnjoy
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes